Tiedote covid-19 epidemian vaikutuksista Celltech Oy:n toimituksiin
Kuten olemme kaikki voineet seurata uutisista, Kiinasta lähtöisin oleva covid-19 koronavirusepidemia on levinnyt maailmalle. Kokonaiskuva epidemian vähimmäisseurauksista tuotteillemme ja toimituksillemme alkaa nyt vähitellen hahmottua.
Useiden Kiinassa valmistettavien tuotteiden, mutta myös muiden tuotteiden valmistusajat tulevat näillä näkymin pidentymään 1–2 kuukaudella ja sen lisäksi kuljetukset kestävät jopa viikkoja kauemmin. Pyydämmekin teitä olemaan meihin yhteydessä liittyen tulevaisuuden tarpeisiinne ja lähettämään tilauksenne riittävän aikaisin.
1. Tuotteiden valmistus
Epidemian alkaessa Kiinan viranomaiset laittoivat tietyt alueet karanteeniin (etenkin Wuhanin kaupunki ja Hubein maakunta) ja myöhästyttivät tuotantolaitosten käynnistymistä muutamalla viikolla kiinalaisen uuden vuoden jälkeen muualla Manner-Kiinassa. Vaikka tehtaita on jo käynnistetty uudelleen, on käyttöaste useimmissa tapauksissa jäänyt 40–60 prosenttiin. Syynä tähän on komponenttipulan lisäksi henkilöstövaje, mikä johtuu muista maakunnista palaavien työntekijöiden 14 päivän karanteeniajasta sekä karanteenista, mikä estää tietyiltä paikkakunnilta palaamisen työpaikalle. Työntekijöitten pääsyä työpaikoille on hankaloittanut lisäksi paikalliset rajoitteet julkisessa liikenteessä.
Taudin nyt levitessä tärkeisiin toimittajamaihin Etelä-Koreaan (Samsung ja LG kennot) ja Japaniin (akkukennot ja suojapiirikomponentit) vaikuttaa myös komponenttien toimitusaikoihin ja hintoihin.
Celltech Groupin oma kokoonpanotehdas Zhongshanissa, Kiinan Guangdongin maakunnassa aloitti toimintansa uudelleen poikkeusluvalla jo 19.2.2020 ja suurin osa sen työntekijöistä on jo palannut tehtaalle. Olemassa olevan tilauskannan purkaminen kestää vielä joitakin viikkoja, etenkin kun kaikki alihankkijat eivät vielä ole täydessä vauhdissa. Kennojen toimitusajat ovat kasvaneet tällä hetkellä 1,5 kuukaudella ja muittenkin komponenttien toimitusajat pidentyneet ja hinnat nousseet. Etenkin uusille tilauksille odotetaan 1–2 kuukautta pidempiä valmistusaikoja.
Vaikka suuri osa toimittamistamme tuotteista valmistetaan muualla kuin Kiinassa, ovat monet valmistajat kuitenkin riippuvaisia kiinalaisista komponenteista. Tämän lisäksi monet asiakkaat, jotka aiemmin ostivat kiinalaisia tuotteita joutuvat nyt ostamaan korvaavia tuotteita esimerkiksi eurooppalaisilta valmistajilta saantiongelmien takia. Näitten syitten vuoksi tulemme näkemään toimitusaikahaasteita myös muille kuin Kiinassa valmistetuille tuotteille.
2. Kuljetukset
Kun Kiinan tehtaat pääsevät takaisin täyteen käyttöasteeseen, tulee seuraava pullonkaula olemaan materiaalin ja tuotteiden kuljetukset. Kuljetuksiin Aasiasta Eurooppaan on odotettavissa hinnankorotuksia sekä etenkin laivarahdeille useiden viikkojen viivästyksiä. Tämä ei vaikuta pelkästään Kiinan lähetyksiin, vaan myös esimerkiksi kuljetukset Japanista ja Etelä-Koreasta vaikeutuvat.
a) Kiinan sisäiset maantiekuljetukset
Karanteeni vaikuttaa tehdastyövoiman lisäksi maan sisäiseen rekkaliikenteeseen.
Kuljettajapula aiheuttaa viiveitä konttivedoille sekä nouto- että jakelukuljetuksille aiheuttaen lisäksi kustan-nusten nousua. Provinssirajat ylittävien kuljetusten 1–2 viikon karanteenit hidastavat maakuljetuksia ja kuljettaja- sekä kalustopula yhdistettynä liikennerajoituksiin aiheuttavat pullonkauloja tieliikenteessä. Liikennettä on kuitenkin yritetty sujuvoittaa poistamalla liikennerajoituksia ja keventämällä kuljettajiin kohdistuvaa byrokratiaa. Maaliskuun alussa liikenne on sujunut maakunta- ja kuntarajojen sisällä jo paremmin ja mm. Pohjois-Kiinassa lähes normaalisti. Sisämaan kuljetuksissa kuljetusajat ovat edelleen normaalia pidemmät.
b) Satamat ja merikuljetukset
Kaikki Kiinan tärkeimmät satamat ovat toiminnassa, mutta toimivat työvoimapulan vuoksi heikommalla hyötysuhteella. Nouto-, kuormaus- ja purkutoiminnot ovat hidastuneet johtuen satamatyöntekijä- ja kuljettajapulasta aiheuttaen ruuhkia satama-alueille ja terminaaleihin. Shanghaissa vain noin puolet lastaajista ja lastin purkajista palasi töihin 10. helmikuuta eikä kontteja ole voitu noutaa satamista kuljettajapulan vuoksi.
Ruuhkaa on erityisesti Ningbon, Shanghain ja Tianjinin satama-alueilla. Wuhanin satama on toistaiseksi suljettu. Syntyneiden ruuhkien vuoksi useimmat Kiinan satamat luopuivat säilytysmaksuista satama-alueella 9. helmikuuta asti, mutta sittemmin niitä on alettu taas perimään.
Aasiasta Eurooppaan suuntautuvia lähtöjä on peruttu, joten meriliikenteessä on kapasiteettia tarjolla huomattavasti vähemmän kuin normaalitilanteessa. Varustamot ovat jatkaneet lähtöjen perumista maaliskuun alkupuolella. Lievän kysynnän vuoksi taso vakiintunee vasta maaliskuun loppupuolella. Huomattavia viiveitä on odotettavissa myös feeder -liikenteessä Euroopan satamista Suomeen.
Tällä hetkellä on mahdotonta ennustaa, kuinka tilanne satamissa kehittyy tehdastuotantotason noustessa ja siirryttäessä täyteen kapasiteettiin. Oletettavaa on, että satamat tulevat ruuhkautumaan ja lähetys-kapasiteetista tulee pulaa, mikä aiheuttaa useiden viikkojen viiveitä tuontiaikoihin sekä kuljetuskustannusten nousua.
Kapasiteettipula vaikuttaa myös muihin kuljetuksiin Eurooppaan esimerkiksi Japanista, Etelä-Koreasta, Vietnamista ja Filippiineiltä.
c) Lentorahti
Rajoitetun rahdinkuljetuskapasiteetin vuoksi ruuhkia on alkanut muodostua myös lentorahtiterminaaleissa ja varastoissa. Kuten satamissa, ruuhkautuminen johtuu saapuneista, tulliselvittämättömistä lähetyksistä, joiden noutoa ei ole pystytty järjestämään. Tilanne on erityisen paha Shanghain lentokenttävarastoissa; ruuhkautumisen vuoksi alueelle suunnattuja lähetyksiä ei voida vastaanottaa tai se onnistuu vain välittömän noudon vakuutta vastaan. Hidastunut lastaustoiminta aiheuttaa lähetysten viivästymistä ja seisonta-ajoista on alettu perimään lisämaksuja.
Kaikki Manner-Kiinan ja Hong Kongin (SAR, Kiina) lentokentät ovat toiminnassa lukuun ottamatta Wuhanin lentokenttää, joka on avoinna vain avustusoperaatioita varten. Myös lentorahtiasemat ovat toiminnassa, mutta vienti / tuonti -lähetyksiä käsitellään viiveellä.
Lastitila Kiinasta ja Kiinaan on haaste, sillä matkustajakoneiden kapasiteetti on edelleen pääosin pois markkinoilta. Tästä syystä hintataso on kohonnut merkittävästi ja Kiinan vienti- ja tuontilähetykset hinnoitellaan tätä nykyä lähetyskohtaisesti. Maaliskuun alussa lähes koko matkustajakonekapasiteetti on edelleen pois Kiinan markkinoilta. Monet lentoyhtiöt ovat jo ilmoittaneet, etteivät lennä Kiinan kentille myöskään huhtikuussa (ml. Finnair). Lentorahdin osalta tilanne ei siis ole muuttumassa lähitulevaisuudessa. Useat yhtiöt operoivat kuitenkin Hongkongin lentoja normaalisti.
Kuriiritoimitukset Hongkongista Suomeen ovat kuitenkin toimineet lähes normaalisti.
3. Mitä asiakkaamme pystyvät tekemään tässä tilanteessa?
Olemme yhteydessä teihin, jos olemassa olevien tilaustenne aikataulut muuttuvat tai komponenttien / rahtien hintoihin tulee merkittäviä muutoksia.
Tärkeintä on, että pidätte meidät ajan tasalla lähiajan tarpeistanne ja lähetätte meille säännölliset ennusteet. Ilmoittakaa myös, jos aikataulunne siirtyy eteenpäin mahdollisten muitten komponenttien saantiongelmien takia.
Lähettäkää tilauksenne hyvissä ajoin, tai keskustelkaa kanssamme mahdollisista ratkaisuista. Jos ette pysty tällä hetkellä sitoutumaan tiettyyn aikatauluun, niin voimme neuvotella tilauksen mahdollisesta lykkääntymisoptiosta tai yhdessä sopia esimerkiksi kriittisten komponenttien ostamisesta varastoomme.
Toivomme tietysti kaikki, että tilanne normalisoituu nopeasti.
Ystävällisin terveisin
Anders Blomqvist, toimitusjohtaja
Celltech Oy